Livsmedelsverket informerar om näring

Article 7

En av Livsmedelsverkets många uppgifter är att undervisa alla i Sverige om näringslära så att barn och vuxna skall få i sig bästa möjliga näring. Idag lider till exempel många av svår övervikt och detta försöker nu Livsmedelsverket att motarbeta genom att informera föräldrar och lärare om hur viktigt det är att ge barn en bra start i livet liksom att gå ut med information till allmänheten om vad man bör och inte bör äta. Det finns också mycket viktig information hos Livsmedelsverket om hur man kan äta så ren och giftfri mat som möjligt och hur man skall äta om man är allergisk eller intolerant mot saker som nötter, gluten och laktos.

Skola
Barn som går i förskola eller skola äter under dagen tillsammans med sina skolkamrater och mans er det som en mycket viktigt uppgift på Livsmedelsverket att förmedla god kunskap om vad barnen bör serveras. Man lär ut, både till lärarna och barnen själva, hur man kan undvika socker i sin mat och hur en trevlig miljö när man äter påverkar människors hälsa, matsmältning och allmänna tillstånd psykiskt och fysiskt. Ett antal faktorer bidrar till en så frisk och nyttig matmiljö för skolbarn som möjligt: att maten är näringsrik, att lärare och elever äter tillsammans för att främja god gemenskap, att man äter i en mysig miljö som är inbjudande och att uppmuntrar barnen att delta i köket. Ett barn som får lära sig att laga mat och att baka på bästa möjliga sätt får med sig ovärderliga kunskaper i livet, och barns hälsa främjas genom att man lär dem vikten av att tvätta händerna och rengöra ytor man lagar mat och äter på.

Äldrevård och sjukhus
Om man är sjuk eller börjar bli lite skraltig med åren så är det extremt viktigt att man får i sig så näringsrik kost som möjligt. Särskilt äldre och sjuka människor tenderar att ha lägre aptit och därför menar Livsmedelsverket att man måste ge dem mat som både är aptitretande och full av massor av nyttigheter. Människor som bor på servicehus kan ofta känna sig isolerade och därför rekommenderar Livsmedelsverket att man organiserar gemensamma måltider för att göra maten till en trevlig upplevelse.

På liknande vis är det mycket viktig att patienter på sjukhus får äta god och nyttig mat i en miljö som främjar aptiten. Studier har visat att det är mycket bra för tillfrisknanden och målet är att den som ligger på sjukhus snabbt mår bättre. När det kommer till mat inom vården så finns det också ett flertal specifika krav och kriterier vad gäller maten, och det är inte ovanligt att patienter inte kan äta vissa matvaror av hälsoskäl. Det kan handla om att man är diabetiker eller allergiker, eller att man efter en operation bara kan äta flytande föda. Det är därför viktigt att man är uppmärksam om olika individuella behov.