Livsmedel med D-vitamin

Article 6

Sverige må vara ett vackert och trevligt land men när det kommer till vädret är det ofta botten. Och som om det inte vore nog med somrar som regnar bort och vintrar som aldrig vill ta slut så har vi ett extremt mörker en stor del av året, vilket får folk att känna sig deppiga. Bristen på solljus orsaker dessutom brist på det livsviktiga D-vitaminet som människan behöver för att få ett stark skelett och som enligt många studier kan vara ett kraftigt vapen mot ett antal allvarliga sjukdomar som demens och cancer. Det finns dock bra livsmedel med D-vitamin som man kan handla hem för att undvika onödig brist.

Mejeriprodukter är särskilt berikade med D-vitamin i Sverige på grund av den stora bristen på ljus och detta gäller särskilt fettsnåla produkter som lättmjölk och -yoghurt. Det finns även mycket D i ägggulan så det är bra att få i sig minst ett ägg om dagen. Vild svamp är högt på D-vitamin men det gäller att man kan sin svamp så att man inte får i sig något giftigt. Lever, särskilt kalvlever, är mycket högt på vitaminet men man bör inte äta det för ofta.