Livsmedel för hårets skull

Håravfall är något som drabbar många människor, män såväl som kvinnor. Det kan finnas många orsaker till att man tappar mer hår än normalt – allt från ärftlighet till stress – och hur mycket det går att behandla och motverka håravfallet beror självklart på orsaken. I de fall då stress, kost eller andra hälsorelaterade orsaker ligger bakom håravfallet, kan man dock försöka stävja det genom att äta sådana livsmedel som innehåller ämnen som stimulerar hårväxten och gör håret starkt.
Det kanske viktigaste för hårväxten är att man får i sig protein – faktum är att en proteinfattig diet direkt kan leda till håravfall. Man ska därför se till att äta gott om fisk, kyckling och baljväxter, som innehåller magert protein.
Något annat man gärna får stoppa i sig är valnötter, som bland annat innehåller biotin och E-vitamin. Dessa ämnen bidrar till att skydda kroppens celler mot DNA-skador, vilket bland annat kan uppstå genom solens strålar. Eftersom man inte kan smörja in håret med solskydd är det således viktigt att skydda det på andra sätt.

Något annat som innehåller biotin är kosttillskottet Priorin, som är till just för att bevara normal hårväxt. Det innehåller förutom biotin ämnen som vitamin B5, aminosyra och hirsextrakt, och är således det perfekta komplementet till de livsmedel man äter om man upplever att man tappar hår.
Sammantaget kan det dock sägas att så länge man äter allsidigt och hälsosamt, så kommer ens hår också att ha de bästa förutsättningarna för att vara hälsosamt och vackert.