Förvara livsmedel på bästa vis

En av anledningarna till att det finns ett så stort livsmedelsvinn i Sverige idag är att viss mat inte förvaras på bästa vis. Det finns till exempel olika varor som inte skall förvaras nära andra och ett typiskt exempel på det är bananer och äpplen; lägger man dem i samma skål kan man räkna med att de har ruttnat redan nästa dag! Om man är osäker på hur man skall förvara olika typer av mat så har Livsmedelsverket en mycket informativ hemsida där man kan lära sig en hel del om ämnet.

Kött
Köttprodukter som fågel, kött och fisk hör till dem som härsknar snabbast och det är därför viktigt att de snabbt kommer in i kylskåpet när man varit och handlat. Medan de håller längre när de väl tillagats så bör man inte bevara dem råa i kylskåpet utan i så fall hellre lägga dem i frysen. En bra tumregel är att ju fetare produkterna är desto kortare håller de i fryst tillstånd. Det samma gäller även många mejeriprodukter men de kan ändras något i konsistensen om de fryses – ost blir smulig, till exempel.

Frukt & Grönt
Ett av de vanligaste misstagen som begås vad gäller grönsaker, frukter och potatis är att man helt enkelt handlar för stora kvantiteter och inte hinner äta dem. Man bör därför handla enbart för en eller ett par dagar och det är att rekommendera att man lägger fram dem på ett fat eller i en skål så att man inte glömmer bort dem. Det ser dessutom trevligt ut!

Vissa frukter och grönsaker kan förvaras i kylskåp medan andra får regelrätta köldskador omd e hamnar i för kall miljö. Ett exempel på det är bananer som mår bra i varma, tropiska miljöer medan de blir skadade i kylskåp och dessutom tappar smak. Potatis mår också bäst utanför kylskåpet men bör hållas svalt och mörkt.

Nötter
Denna nyttiga källa till omega 3, vitaminer och mineraler för att inte tala om proteiner håller extremt länge så länge de har sina skal men om man har köpt dem utan skal är det bra att bålla dem så torrt och svalt som möjligt.

Konserver
Konserverk kan man med gott samvete bevara i rumstempererad miljö och de håller mycket länge men så fort man öppnat dem gäller det att konsumera dem snabbt. Man kan ställa en öppnad konserv i kylskåpet men oftast i bara några dagar.