Mat som är snäll mot hjärtat

Har du också känt ett tryck över bröstet och haft svårare att andas under en förkylning, googlat dina symptom och fått fram en massa sidor där det står att du verkar ha en hjärtinfarkt? Lugn, det är antagligen inte fallet! Att känna tryck över bröstet är vanligt under en förkylning och behöver inte ha något som helst med hjärtproblem att göra. Däremot kan det resultera i ett ”wake-up call”, som får oss att tänka till kring vår livsstil och kanske särskilt på våra matvanor, som är A och O för ett långt och friskt liv. Nedan ska vi undersöka vad vi bör äta för att hålla hjärtat friskt och paniken borta!

Avocado

 

Liksom olivolja innehåller avokado nyttiga fetter som är bra för kolesterolnivån och hjälper till att hålla hjärtat friskt. Den innehåller också antioxidanter och kalium, och passar perfekt tillsammans med tomater (en annan superhjälte för hjärtat!) i bl.a. guacamole. Avocado är klassad som en ”superfruit”, och kan kopplas till alla möjliga studier, bl.a. vilken mat som kan bota cancer, hur man kan leva upp till 100 år, och så vidare.

Blåbär

Blåbär och även andra bär som jordgubbar innehåller antioxidanter som hjälper till att hålla blodtrycket nere, vilket naturligtvis minskar risken för hjärtproblem. Dessutom har studier visat att de som äter bären tre gånger i veckan löper en 32% lägre risk att få hjärtinfarkt jämfört med andra som inte äter bären så ofta.

Nötter

Med nötter menar vi främst mandlar, valnötter, jordnötter och macadamianötter, som alla innehåller bra fibrer som stärker hjärtat. De innehåller också vitamin E, vilket hjälper till att sänka dåligt kolesterol, och vissa av dem, bl.a.valnötter, har höga halter av omega-3-fettsyror. De är också en favorit eftersom man enkelt kan byta ut dem mot chipspåsen eller lösgodiset när man sitter framför TVn.

Citrusfrukter

Citrusfrukter innehåller mycket C-vitamin, som har kopplats till en lägre risk för hjärtsjukdomar. Se bara till att du väljer färska juicer och inte sådana som innehåller tillsatt socker (och andra kemikalier). Dessutom fann en studie från 2012 att kvinnor som konsumerar stora mängder av flavonoider som finns i apelsiner och grapefrukter har en 19% lägre risk för ischemisk stroke än kvinnor som inte får så mycket av de här ämnena. Att köpa en påse clementiner varje gång man åker till ICA är därför aldrig fel.

Soja

Sojaprodukter är en självklar favorit eftersom de innehåller höga halter av fleromättade fetter, vitaminer, fibrer och mineraler. Dessutom kan soja minska blodtrycket hos personer som äter mycket raffinerade kolhydrater som vit pasta. Utöver det kan sojaprotein minska dåligt kolesterol. Sojaprodukter som sojamjölk och tofu är därför ett nyttigare sätt att tillsätta protein i din kost utan ohälsosamma fetter och kolesterol, vilket gör soja till ett vinnande val!

Idag kan vi enkelt hitta information om allt från tandreglering till astrofysik och nyttig mat är inget undantag. Ingenting är enklare nu för tiden än att ta reda på vad som krävs för ett hälsosamt liv – det gäller bara att göra det! Ta hand om dig själv!