Vem producerar våra livsmedel?

När man går och handlar mat i någon av butikerna som tillhör de stora kedjorna kan man förledas att tro att det är ICA, Coop och Willys som producerar våra livsmedel. Det blir ju allt oftare så att det står något av dessa namn på förpackningen med mat som man stoppar i kundvagnen. Det är inte de stora butikskedjorna som har producerat maten. De har istället valt ut vissa producenters utbud och pressat ned priset på detta för att kunna erbjuda oss kunder ett bra alternativ som ska vara lite billigare. I alla fall är det vad som hävdas i marknadsföringen. Det är kanske mer ett sätt för butikskedjorna att pressa sina kostnader för inköp samtidigt som det begränsar kundernas valfrihet.  Har din butik för mycket varor av eget märke samtidigt som de tar larvigt högt betalt för de andra likvärdiga varorna ska du naturligtvis klaga på detta och byta butik.

Nej det är fortfarande lantbrukarna inom och utom riket som producerar våra livsmedel. Det är köttbönderna som producerar våra biffar, det är inte ICA eller Coop. Det är mjölkbönderna och deras kor som producerar den mjölk, grädde, smör, ost och alla andra mjölkprodukter som vi konsumerar. Det är faktiskt inte Arla, Skånemejerier eller Norrmejerier i grunden som gör det.

 

Det blir allt vanligare i dagens samhälle, när vi konsumenter vill ha mer koll på produktionen efter alla matskandaler, att vi försöker hoppa över butiksledet. Vi vill i allt högre utsträckning handla direkt av producenterna själva. Detta motverkas tyvärr fortfarande ihärdigt av till exempel Livsmedelsverket och andra myndigheter som inte vill bemyndiga oss konsumenter med att kunna fatta våra egna beslut gällande livsmedel och livsmedelssäkerhet. Det finns hur som helst mängder av gårdar numer där man får inhandla sitt kött och annat direkt från lantbrukaren och dennes familj. Det kommer bara att öka i framtiden och förhoppningsvis kommer det att leda till fler lyckliga lantbrukare och konsumenter. Detta är något som fungerar mycket bra i de flesta andra länder. Det fungerade till och med i Sverige när min mor var ung.

Många konsumenter vill idag lägga ner lite mer tid på att söka upp de lokalproducerade livsmedlen som gärna får vara ekologiskt framtagna. Har man inte den möjligheten finns ju alltid ”Bondens maknad”. Då kommer lantbrukarna in till torget i staden och erbjuder sina produkter. Bondens marknad blir även den större och större. Runtom i Mälardalen till exempel finns det mängder av lantbruk och gårdsslakterier som erbjuder dig att komma för att titta och köpa. Det är inte så långt från Stockholm, Uppsala eller Västerås. Varför inte göra slag i saken och flytta till Enköping? Här kan du hitta prisvärda erbjudanden för Flyttstädning i Enköping. Du vet väl att Enköping är Sveriges närmaste stad? Visserligen myntade väl PR-folket detta uttryck med tanke på närheten till Stockholm, Uppsala och Arlanda. Men tänk på vad mycket närmare du kommer alla de glada matproducenterna i Mälardalen om du skulle bo i Enköping!