Vilka livsmedel är mest beroendeframkallande?

Människor kan bli precis lika beroende av mat som av droger och spelande och när det kommer till livsmedel så finns det vissa varor som är mer beroendeframkallande än andra. Dessa livsmedel som framkallar beroende har alla gemensamt att de är fullproppade med fett och socker och ofta är högprocessade. Detta gör att en människa som äter dem upplever liknande känslor av tillfälligt välbehag som en drogberoende gör och man är snabbt ute på jakt efter nästa ”dos”.

De fem allra mest beroendeframkallande livsmedlen är pizza, choklad, chips, kakor och glass och i Sverige är pizza den allra mest handlade matvaran enligt Livsmedelsverket. De minst beroendeframkallande matvarorna är gurka, minimorötter, bönor, äpplen och brunt ris. När man ställer dessa två listor mot varandra är det lätt att se deras skillnader när det kommer till nytta men också när det kommer till nöje. Att välja minimorötter över choklad är förvisso ett mycket sunt beslut men samtidigt kanske inte det roligaste.

När det kommer till syvende och sist så är nog den bästa lösningen att kombinera det tu med viss moderation. Man kan handla morötter under veckodagarna medan man kan unna sig en chokladkaka på helgen med gott samvete.