Stora matskandaler genom tiderna

Article 4

I Sverige och de flesta andra länder råder det hård kontroll över vad för slags livsmedel man säljer i landets butiker. Dagens svenskar kan vara förhållandevis lugna när de går och handlar men som bekant som är mat fusk och “livsmedelsskandaler” inte ovanliga. Vem minns inte hysterin som utbröt på 90-talet då galna ko sjukan avslöjades och för inte länge sedan återkallades giftiga ägg från Nederländerna.

Intet nytt under solen! Livsmedelsskandaler har kommit och gått i alla tider och det har många gånger handlat om att försäljare sålt matvaror som i själva verket varit någonting annat. I tidningen Allt om Historia berättas bland annat om en köpman vid namn Findeker som brändes på bål i Nurnberg på 1400-talet efter att han hade sålt falsk saffran. I det hungriga Storbritannien på 1700-talet gick det rykten om att bagare ersatt mjöl med malda människoben, vilket visade sig vara osant men som gav bagare ett dåligt namn mycket länge.

I början på 1900-talet utbröt en stor skandal i USA då det visat sig att slakterier varit mycket slarviga och att det fanns både bajs och råttkött i amerikanernas korvar och även om det naturligtvis var otäckt så innebar det mycket skarpare regler.

mts_best