Vad är ett livsmedel

Det säger sig självt: ett livsmedel är något som man behöver för att leva: kött, grönsaker, fisk, vatten, potatis etc. Utan mat dör man och detsamma gäller vatten. Rent juridiskt så klassificeras livsmedel som allt som man som människa intar genom munnen, utom läkemedel som faller i sin egen kategori.

Idag är dock livsmedel så mycket mer än endast sådant man intar för att överleva: man konsumerar även varor som man definitivt inte behöver för att överleva, tvärtom, som choklad eller läsk, men ändå så hamnar de i samma kategori. Mat är också en källa för njutning och för att verkligen uppskatta ett mål behöver man inhandla livsmedel som kryddor och krämer som återigen inte är livsnödvändiga men som samtidigt intas genom munnen.

I Sverige regleras alla livsmedel av det så kallade Livsmedelsverket som ser till att man äter så väl och så nyttigt som möjligt. Det finns också en hel vetenskap bakom livsmedel som kallas näringslära och det forskas ständigt om vilken mat som är bra eller skadlig och hur man skall äta för att vara frisk, slak och stark. Den mat vi äter styrs även av politik då vad flk handlar påverkar och influeras av miljöfrågor och ekonomi.

mts_best