Om livsmedel

Livsmedel är produkter som angår oss alla. Vi behöver föda och vatten för att kunna överleva. Den här artikeln redogör för några vanliga livsmedel. Det kan vara en bra idé att köpa ekologisk mat, precis som att åka elbilar till jobbet. Dessa produkter är skonsammare för miljön än icke-ekologisk mat och bilar som drivs på fossila bränslen.

Vad är livsmedel?

Livsmedel kan

enligt källan vara antingen animaliska eller vegetabiliska. Animaliska livsmedel är exempelvis ägg, kött, fisk och inälvsmat såsom leverpastej. Vegetabiliska livsmedel å andra sidan är bland annat spenat, potatis, morötter och broccoli samt diverse spannmål. Livsmedel kan säljas antingen obehandlade (alltså inte bearbetade efter skörd) eller som behandlade. Eftersom vissa frukter och växter inte kan odlas i Sverige måste import ske från olika länder.

En vegan äter bara vegetabiliska livsmedel och måste därför äta tillräckligt med exempelvis soja och bönor för att tillgodose kroppens naturliga järnbehov och för att främja proteinsyntesen. En vegetarian äter allt förutom just kött, kyckling och fisk. Det finns också olika extremdieter såsom paleokost och fallfruktskost. I det första fallet försöker man härma stenålderskosten och bara äta bladgrönsaker, kött och ägg med mera utan några kolhydrater. De som bara äter fallfrukt kan resonera som så att även grönsaker är levande organismer med rätt till liv. Detta stämmer faktiskt eftersom att celldelning och fortplantning även sker hos växter. Dock kan växter inte känna smärta eftersom att de saknar ett centralt nervsystem.

Mjölk

Mjölk är ett av de mest naturliga livsmedel som finns. Däggdjur diar sina ungar för att ge dem näring som behövs för överlevnad. Mödrar ammar sina barn under några år för att försörja barnen med adekvat näring. Dessutom har amningen funktionen att oxytocin (ett kärlekshormon) bildas i hjärnan vilket skapar ett nära band mellan modern och barnet.

Mjölk är till färgen vit eller svagt gulaktig. Arla står för merparten av försäljningen av komjölk till svenska konsumenter. Mjölk serveras dagligen i svenska skolor eftersom det är bevisat att mjölken innehåller kalcium som hjälper till att bygga upp tänder och skelett. Laktosfri mjölk är fri från mjölksocker, laktos, och har med hjälp av tillsatta bakterier spjälkat sockret till galaktos och glukos.

Ägg och kyckling

Hönor värper ägg som sedan hamnar på svenska frukostbord i äggkoppar eller som omelett. Kycklingungar föds och matas till att bli kraftiga kycklingar med stora lår. Man kan välja att köpa ägg från innegående höns eller från utomhusgående höns.

Potatis

Potatis är en svensk klassiker som är en god kolhydratkälla. Potatis är dessutom ett billigt livsmedel och kan lagras väldigt länge utan att förfaras. Många svenskar avnjuter potatis i form av chips på fredagskvällarna. Ett annat klassiskt njutningsmedel är popcorn som helt enkelt är expanderade majskärnor, och är vanligt på biobesök.