Livsmedel i olika former

Livsmedel behöver alla för att kunna tillaga maten vi äter. Många kanske har som rutin att storhandla sina livsmedel medan andra kanske handlar mer spontant. De som planerar sin handling regelbundet för att införskaffa det man behöver för en bestämd tid är mestadels barnfamiljer, vilket är förståeligt. Att spontanhandla livsmedel till en stor familj är både kostsamt och tidskrävande om man varje dag ska behöva handla.

Idag har många av oss gått över mer till ekologiska livsmedel att konsumera. Klart att dessa ekologiska produkter kostar lite mer men kan vara värt att köpa. Grönsaker och frukt som är ekologiska är inte besprutade och köper man de inhemska ekologiska livsmedlen gynnar man ju även bönder och odlare i sitt eget hemland. Det är en bra sak att göra för deras överlevnad. Bönderna i vårt land har det inte alltid lätt när det finns konkurrenter i övriga Europa som kan locka konsumenter att köpa billigare råvaror och livsmedel i butikerna trots att de inte har samma standard som ekologiskt odlade livsmedel. För inte kan böndernas egna råvaror bli dåliga eftersom de använder sig av de bästa lantbruksmaskinerna från Kellfri.se som ger ett toppresultat av skörden!

När man handlar livsmedel ska man inte heller vara rädd för att ha ett kritiskt öga. Att hålla koll på utgångsdatum på känsliga råvaror är viktigt. Dels för att inte få någon otrevlig magåkomma, dels för att se till att butikerna gör det de ska, nämligen att inte lura sina kunder med dåliga livsmedel eller produkter.

De livsmedel som gått ut genom att bäst före datum passerat tar man tyvärr inte hand om utan detta kastas tragiskt nog. För visst skulle väl många livsmedelskedjor och butiker kunna göra på annat sätt med utgången mat som ändå är ätbar? Finns ju faktiskt de livsmedel som går att äta trots att de gått ut. Kanske kan inte känslig mat som nötfärs, kyckling och fisk ätas om de passerat utgångsdatum men andra livsmedel som exempelvis bröd och pasta kanske skulle kunna komma till nytta. Vi har oerhört många hemlösa som säkerligen inte skulle bry sig ett skvatt om att brödet var någon dag för gammalt eller att pastan kanske går ut samma dag som man äter den. Tänk vilket sparande med resurser och till vilket fint ändamål. Denna idé skulle kunna mätta många hemlösas magar. I Aftonbladet finns bra artiklar om hemlösa och vad en del människor gjort för att hjälpa dessa stackare på olika vis.

Att äta nyttigt är såklart det vi alla vet att man bör göra och att handla nyttigt behöver inte heller bli en alltför kostsam historia. Storhandlar man sina livsmedel kan man alltid göra någon form av storkok som man sedan fryser in. Man kan även se till att utnyttja matbutikernas kuponger som ofta innehåller rabatter på en eller flera utvalda varor.

mts_best