Svenska klassiska maträtter

Det gamla klassiska uttrycket “Äta bör man annars dör man” kan man ju inte säga emot. För många är samtidigt maten den bästa delen av dagen. Det är tiden då man får stoppa i sig en måltid med goda livsmedel som man längtat efter sedan man steg upp ur sängen. Oavsett om man äter hemma eller sett fram emot ett mysigt restaurangbesök, så är det dock lätt att man håller sig till det gamla vanliga. Man väljer de rätter man tycker om, som man kan laga och som man känner sig bekväm med. Det är sällan man tar sig tiden att experimentera med livsmedel för att skapa helt nya och innovativa maträtter. Samtidigt kan man ibland bli besviken på restaurangmaten, då man kan känna att man kan laga precis lika god mat hemma, eller till och med godare.

 

Man kan även köpa ett växthus och odla egna grönsaker och örter som kan bli utmärkta komplement till de maträtter du ska göra. Känslan av att gå ut i den egna trädgården och plocka ett par tomater eller dill och persilja till maten gör de nya maträtterna extra hemvävda.

I Sverige äter vi mycket potatis, ris och pasta. Fredagarna är ofta vigda åt det mexikanska köket då det i många hem serveras tortillas eller tacos med mängder av fräscha grönsaker och köttfärs, kyckling eller något vegetariskt alternativ.

 

Nedan i artikeln tänkte jag lista några klassiska svenska maträtter som vi antingen äter regelbundet eller kanske glömt bort. I så fall kanske det ger inspiration till någon nygammal maträtt i helgen.

  • Kalops. Kalops är en klassisk maträtt som är en gryta bestående av nötkött och lök. Den kan även innehålla rödbetor och/eller morötter. Kalops äts tillsammans med kokad potatis.
  • Ugnsbakad falukorv. Falukorv är ju en riktig svensk klassiker och oftast äter man den skivad med någon form av pasta. Men ni har väl inte glömt bort den ugnsbakade varianten där man där man gör skåror längs korvens längd och fyller dem med önskade livsmedel, vanligtvis tomat, ost, senap eller ketchup. Servares tillsammans med hemmagjord potatismos.
  • Ärtsoppa. Ärtsoppa är en annan klassisk svensk maträtt som inte är lika populär nu som tidigare. Det är ofta så att man antingen älskar eller avskyr ärtsoppa. Kan serveras med eller utan fläsk enligt egen smak.
  • Raggmunk. En rätt som inte är lika vanlig nu för tiden, såvida man inte bor i Östergötland. Raggmunk är enkel att tillaga och serveras knaprigt fläsk och rårörda lingon.

Smaken är som baken och ovanstående rätter kanske inte passar just dig. Då är det tur att det finns en hel värld där ute som är full av livsmedel och som med hjälp av lite blandade influenser och smaker kan skapa fantastiska rätter. För visst är det kul att prova på nya maträtter, särskilt när man lagat dem själv och verkligen känner att man lyckats.

mts_best