Vad stoppar vi i oss egentligen?

För närvarande så genomgår västvärlden en stor hälsotrend och Sverige är inget undantag. Folk blir alltmer medvetna om hur motion och bra kost inte bara ger ett slankare yttre utan även ett friskare psyke, ett längre liv och mer kvalitet i vardagen. Detta märks både på restauranger och i livsmedelsaffärer där man allt oftare skyltar med ekologiska alternativ, alkohol- och sockerfria produkter och varor med extra proteiner, till exempel. Skenet kan dock bedra, som bekant, och enligt en artikel i Aftonbladet har det visat sig att många livsmedel har oväntade innehåll som kan verka både oroande och häpnadsväckande.

Vilseledande namn
Som en del av sin marknadsföring ger många matproducenter namn åt sina matvaror som egentligen inte har någonting med produkten att göra över huvud taget. Ett klassiskt exempel är så kallade crabsticks, som i sjäkva verket inte innehåller någon krabba eller smördeg som ofta är helt utan smör. Det sistnämnda exemplet är säsrskilt chockerande då man inte bara uteslutit smör från den populära degen utan dessutom ersatt den med palmolja, som misstänks vara ett starkt cancerframkallae ämne. Exemplen är tyvärr många och varierande. Man har hittat glass som marknadsförs som gammal hederlig vaniljglass med en vaniljstång på etiketten och när man öppnar förpackningen kan man se hur glassen har en massa svarta prickar, vilket borde vara ett tecken på att en mald vaniljstång förvisso använts men i själva verket endast är svart färgämne för att lura konsumenter.

Onyttig yoghurt
Många människor äter dagligen yoghurt i tron att det är ett hälsosamt alternativ till sockerhaltiga produkter eller livsmedel med hög fettprocent. Nu har det visat sig att många av dessa yoghurtprodukter i sjäva verket innehåller gris! Det är nämligen så att många yoghurtar innehåller gelatin som i sin tur är tillverkad av grishudar. Detsamma gäller även smågodis och diverse sötsaker så om man vill undvika detta bör man vara extra noga med att kolla näringsetiketten innan man köper produkten.

Färg- och bekämpningsmedel
Sitter man och smuttar på grönt te i tron att man är snäll mot sin kropp så bör man tänka om! Det kan vara så att téet innehåller en massa bekämpningsmedel och detsamma gäller även andra livsmedel som russin och kakao. Olika länder har olika regler och i brittiska teproducenter som Lipton har man hittat upp till 15 giftiga ämnen som använts för att bekämpa sjukdom och ohyra. Även vissa färgämnen är mycket hälsovådliga, som E102 och E133 som kan framkalla allergiska reaktioner och astmattacker hos barn och därför bör undvikas till varje pris.

mts_best