Vem handlar vi livsmedel från?

Article 5

Förr i tiden gick man till en lantbutik eller matvaruaffär och handlade sina livsmedel från en expedit som plockade ihop varorna som man ville ha. Det fanns ett flertal olika typer av butiker beroende på vad man var ute efter: en frukt och grönt handel, en ostaffär, en konfektaffär, en kaffebutik osv. Butikerna var privatägda och varje ägare gjorde sina egna avtal med olika producenter, bönder, importörer och grossister.

Idag ägs i princip alla livsmedelsbutiker av tre livsmedelskedjor i Sverige och de är Axfood, Coop och ICA. Deras butiker finns i precis hela landet och varierar i storlek från små kvartersbutiker still stora varuhandlare som ofta är belägna utanför de större städerna.

Axfood
Ett av Nordens största börsnoterade företag som bland annat äger Hemköp och idag har runt 9000 anställda i Sverige. Koncernen bildades år 2000 och huvudägaren är Axel Johnson Gruppen.

ICA
Denna enorma koncern grundades ursprungligen i Västerås för över hundra år sedan. Man ville genomföra något som kallades för “den omöjliga idén” som gick ut på att alla småhandlare skulle få förbli självständiga medan man samtidigt hade en stor koncern som stod för de stora inköpen och sysslade med marknadsföringen. Namnet är en förkortning för Inköpscentralen som man brukade kalla koncernen för.

Coop
Coop heter egentligen Coop Butiker & Stormarknader AB och har sitt namn efter den affärsrörelse som man tillhör som kallas Kooporativa Förbundet. Detta bildades på slutet av 1800-talet då man inspirerats av olika folkrörelser runtom i Europa där samarbete sinsemellan främjade olika affärsverksamheter, som livsmedels butiken Konsum som blev dess kändaste gren.

mts_best