Livsmedel som slängs i sjön

Enligt en studie gjord av forskare på KTH så slänger svenskar bort enorma mängder mat varje år. Det handlar inte om en eller ett par mjölkkartonger som gått förbi sitt bäst före datum utan man har beräknat att varje svensk slänger runt 100kg varje år, varav 45kg är matavfall som är fullkomligen onödigt.

Studien utfördes dels för att reda ut svenskars vanor när det kommer till att slänga bort mat, men också vad detta svinn beror på och vad man kan göra för att förhindra det. Om människor köper livsmedel som bara slängs bort så innebär det svåra konsekvenser för naturen och ekonomin då det ligger många arbetstimmar och onödigt framställande av förpackningar och slaktande av djur bakom detta.

Matsvinn handlar både om hur mycket en privatperson slänger i sitt hem liksom när han eller hon är ute på restaurang, och samma forskare har ett antal lösningar som kan tillämpas för att motkämpa detta. När det kommer till krogar kan man till exempel servera mindre portioner, samtidigt som gäster är välkomna att få påfyllning om de så önskar. Mindre tallrikar, både på restauranger och i hemmet, får också människor i gemen att konsumera mindre.

Vill man ta till teknologins hjälp så finns det idag ett antal appar som kan hjälpa en person att hålla kolla på vad man redan har hemma så att man inte köper för mycket av ett visst livsmedel. Man kan också knappa in matvaror som blivit över och få bra tips på goda recept som man kanske inte kommit på själv. Forskarna vill också uppmuntra Sverige att titta på vilka initiativ som tagits i utlandet och från det hämta inspiration och bra idéer.

mts_best