Allergivänlig och vegansk födelsedagstårta

Den som är vegan eller allergisk mot både mjölk och ägg kan idag hitta många livsmedel och maträtter att njuta av, men det blir ibland lite svårare när det gäller bakverk som tårtor. Den klassiska tårtan brukar bestå av någon sorts bottnar som ofta har ägg och smör i sig och fluffig fyllning kan också vara svår att göra utan ägg eller mjölkprodukter.

Det går såklart att baka tårtbottnar utan ägg och idag finns bra ersättningsprodukter för t.ex. vispgrädde också som är veganska. Men vill man göra det lätt för sig och samtidigt nästan ha garanti på att alla barn kommer att gilla bakverket kommer här ett tips: En smart och populär födelsedagstårta för barnkalaset är chokladbollstårta.

Hur gör man chokladbollstårta?

En chokladbollstårta görs på samma sorts smet som vanliga chokladbollar, d.v.s. havregryn, socker, kallt kaffe, matfett som lätt byts ut mot mjölkfritt margarin, kakao och vaniljsocker. Denna fungerar även för glutenintoleranta kalasgäster. Antingen kan man följa receptet på havregrynsförpackningen eller googla upp en lite lyxigare variant av chokladbollssmet på nätet, men i en större sats. Använd gärna elvisp med degkrokar för att få ihop smeten, dels av hygienskäl, dels för att det blir en ganska stor, tung mängd smet att hantera.

Dekorera och forma

För att få form på tårtan kan man med fördel använda t.ex. en skål eller en springform och gärna frysa tårtan några timmar innan den ska pyntas. Chokladbollstårtan kan dekoreras som den är, antingen med godis, florsocker eller glasyr. Det kan också vara roligt att dekorera tårtan med små chokladbollar, kanske i form av en pyramid eller en blomma.

Den går också att göra den rolig och personlig genom att antingen köpa ett färdigt marsipanlock där möjligheterna är oändliga med foton eller motiv, eller göra ett eget marsipantäcke. Färdiga marsipanlock finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker. Chokladbollstårtan går att forma på olika sätt, t.ex. som en klassisk halvklotformad tårta, eller en mer platt cirkelformad kaka.

Täck med marsipanlock i grönt, vitt eller rosa och glasera, dekorera med rosor, blommor eller strösselpärlor. Ett marsipanlock på en stabil chokladsmet är också en mycket bra grund för t.ex. små figurer gjorda av sugarpaste.

Chokladbollstårtan är väldigt mäktig, tänk på hur många chokladbollar man orkar äta i vanliga fall, så en rekommendation är att skära upp mindre bitar till varje kalasgäst än vad man skulle göra med en vanlig tårta. Denna tårta är såklart inte bara populär hos allergiker utan blir troligen en hit även på barnkalas för någon som tål allt i matväg. Vem älskar inte chokladbollar?

mts_best