Att kombinera vin med mat är inte alltid det enklaste. I både mat och vin finns det många nyanser och smaker att ta hänsyn till för att matchningen ska bli bra. Vinets fyllighet och strävhet spelar också stor roll. Ett vin som inte är säsongsbundet och passar bra året runt är Appassimento som kan avnjutas tillsammans med olika pastarätter, grillat och grytor. Appassimento är ett sätt att tillverka vin på och vinerna som framställs på detta sätt får en hög smakkoncentration och en karaktäristisk sötma, det är ett vin av hög kvalité.
Smak och textur är viktigt när du ska kombinera mat och vin
När du ska kombinera mat och vin ska du tänka på smak och textur. Det finns fem grundsmaker att ta hänsyn till. Grundsmakerna är sött, surt, beskt, salt och umami. Umami och salt är smaker som det inte brukar pratas om när det kommer till vin. Olika texturer är konsistenser som exempelvis krämigt, knaprigt och lent. Om textur och smak kombineras på rätt sätt kan du uppnå den ultimata rätten. När du adderar vin ska vinet och maten harmonisera med varandra. Om ett vin har en hög syra ska det samsas med syran och sältan i maten. Ett fylligt vin behöver struktur och tuggighet i maten medan ett vin som är tunnare kräver mat med en sprödare och mer följsam struktur. Hetta, fet och pepprighet är också något som kan påverka vinet mycket.
Smakbrygga är användbart
Att ta hjälp av en smakbrygga brukar vara användbart. En smakbrygga är när något adderas eller ökas på i maten för att matcha vinet. Fett är en bra smakbrygga som brukar funka om vinet är antingen för strävt eller för fylligt för maten. Om vinet skulle vara för surt för den mat du ska servera kan du addera mer syra i maträtten. När du ökar syran i maten dämpar du syran i maten.
Vissa livsmedel är svåra tillsammans med vin
Livsmedel som är väldigt svåra att kombinera med vin är ägg, ansjovis, avokado, tomat, kronärtskocka och salladssorter som är beska. Mousserande vin och champagne kan vara ett alternativ när det är livsmedel som är svårmatchade. Champagne är en utmärkt måltidsdryck som fungerar till det mesta. Om du inte vet vilket vin du ska ta är champagne ett säkert kort. Till het mat brukar söta viner vara att föredra. Salt har en dämpande effekt på vin och kan även dämpa både syrlighet och sötma i mat. Salt kan även förstärka sötma och fruktighet som finns i vin samtidigt som de dämpar syrlighet och strävhet.